Program, våren 2022

Här kan ni läsa om vårt program för våren 2022. Reservation för att vissa aktiviteter kan komma att ställas in på grund av covid-19. Om inget annat meddelas här på hemsidan, så kör vi efter programmet som följer-

Söndagen den 23 januari, klockan 11:00 till 12:30. Bildvisning i stora salen, Frölunda kulturhus.

En bildvisning och föredrag i samarbete med kulturhuset. Biljetter köps på kulturhuset. Pris 40 kronor. Gunnar Börgeson från Västra Frölunda Hembygdsförening berättar om årets hembygdsskrift ”Nya nedslag i Västra Frölundas historia” med innehåll, alltifrån ”När det var dans i Grevegården” till äventyr i strid med pirater på Medelhavet. Dessutom visas ett fyrtiotal ”nya” gamla bilder från ett svunnet Västra Frölunda.

I samband med detta har vi ett bokbord utanför Stora salen, där vi säljer hembygdslitteratur.

Tisdagen den 1 mars, klockan 18:00 till 22:00. Årsmöte i Västra Frölunda församlingshem (invid kyrkan).

Vårt årsmöte hålls i Västra Frölunda församlingshem. Observera att detta är den enda kallelsen till årsmötet.

Innan mötet berättar Lars Y Svensson och Stig Hammarson från Spårvägssällskapet Ringlinien om tidiga kommunikationer med tåg, spårvagn och buss i Västra Frölunda.

Söndagen den 20 mars, klockan 11:00 till 14:00. Våffelbak i Påvelundsstugan (Påvelundsgatan 18).

I ett av Västra Frölundas äldsta hus, som är från 1700-talet, har vi våffelbak och kaffeservering. Välkomna att uppleva den gemytliga stämningen.

Söndagen den 10 april, klockan 12:00 till 15:00. Öppet hus på Tofta Nordgård (Järnbrotts Prästväg 23).

Inbjudan till öppet hus med kaffeservering i vår fina hembygdsgård. Vår litteratur finns till försäljning och den som vill kan få en personlig visning av våra samlingar och efter önskemål lyssna på hur våra förfäders Frölundamål kunde låta. Bilder och berättelser mottages med glädje.

Tisdagen den 12 april, klockan 10:00. Besök på Dalaskolan. (NYTT)

Vi går en rundvandring och får oss berättat både om gamla och nya tider i skolans historia. Säkert kommer även många minnen upp från den egna skoltiden bland deltagarna. Alla de skolhus, som med början 1884, byggts på skoltomten finns ju glädjande nog fortfarande kvar. Anmälan till Gunnar Börgeson på sms 0706 103 992 med namn och telefonnummer. Det blir 25 stycken som kan gå med så först till kvarn gäller.

Tisdagen den 26 april, klockan 17:00 till 19:00. Kulturvandring på Näset. Samling vid Näsets kyrka.

Ingemar Udd och Stellan Larsson håller i en vandring från det som var centrum på Näset. Vi går från det som var ändhållplatsen för bussarna uppför Bengtslid mot Källevik och avslutar i Björla. Tillsammans minns vi Pressbyrån och de affärer som fanns där.

Söndagen den 15 maj, klockan 11:00 till 13:00. Kulturvandring längs Långedragsvägen. Samling vid ”Kungsstens Blommor” på Långedragsvägen 18.

Kulturvandring på Västra Frölundas första affärsstråk. Samling vid restaurang Thai Samila och Kungsstens blommor på Långedragsvägen 18 i Kungssten. Därifrån kommer vi att vandra västerut till Hagen, för att höra Tomas Johansson berätta om industrier, olika affärer, frisörer, biografer, hyreshus, kommunalhus med mera som förr låg utefter Långedragsvägen.

Onsdagen den 18 maj, klockan 08:00 till ca 19:00. Vårresa till trakterna kring Nossebro och Bjärkebygden.

Äntligen är det dags för vår omtyckta resa och detta år går hembygdsföreningens vårresa till trakterna kring Nossebro och Bjärkebygden. Vi inleder dagen med en frukost i närheten av Partille med utsikt över Aspen och fortsätter sedan mot Alingsås. Efter det första stoppet kommer vi att få en visning av Gräfsnäs slottsruin med anor från 1550 av tre olika guider som på ett inspirerande sätt lär oss mer om platsen och dess historia. En promenad tar oss från bussen till ruinen så tänk på att det är en bit att gå.

Vi intar sedan vår lunch på det gamla Gästgiveriet i Sollebrunn, där de har lagat en trevlig lunchbuffé åt oss. Efter detta får vi lära oss mer om de gigantiska väderkvarnarna i Borg i Stora Mellby av fyra guider,som visar oss runt. Obs, många trappor upp och ner. Avslutningsvis har det blivit dags att besöka Café Magnolia i Nossebro, som inte bara är ett café utan även ett blomsterparadis med över 350 olika sorters dahlior, pelargoner och liljor till försäljning. Efter detta sista besök är det dags att bege sig hemåt. Vi beräknar vara hemma ca 18:30 – 19:00.

OBS, om ni ej kan deltaga i resan trots anmälan, hör då vänligen av er i god tid, så andra på väntelistan kan få en chans att deltaga!

Klockan 8.00 avgår bussen från f.d. Claessons bussar vid Åkeredsrondellen. Klockan 8.05 är bussen i Kannebäck och 8.15 vid Frölunda Torgs bussterminal. Beräknad återkomst till Frölunda Torg ca kl. ca18.30 – 19.00.

Anmälan till Tore Haraldsson på telefon 0723- 96 46 02 eller mail ”eidern.se@gmail.com” alternativt till Jan Olov Andersson på telefon 0730-64 77 67 eller mail ”joande146@gmail.com”, senast fredagen den 11 maj. Resan kostar 600 kr per person.

För att slippa hantera kontanter vill vi, efter ni gjort anmälan, att ni omgående betalar resan antingen via Swish, 123 313 35 50 eller via plusgirokonto 4 70 78-1. Namn måste absolut anges i båda fallen. Observera att anmälan enligt ovan ändå måste göras.

Vid färre än 50 deltagare är vi tvungna att ställa in resan för att inte gå med förlust, varvid inbetalt belopp återbetalas i sin helhet.

Söndagen den 22 maj, klockan 12:00 till 15:00. Öppet hus på Tofta Nordgård (Järnbrotts Prästväg 23).

Inbjudan till öppet hus med kaffeservering i vår fina hembygdsgård. Vår litteratur finns till försäljning och den som vill kan få en personlig visning av våra samlingar och efter önskemål lyssna på hur våra förfäders Frölundamål kunde låta. Bilder och berättelser mottages med glädje.

Skapad med Wordpress