Notiser

19 september 2021

I dag hade vi vår kulturvandring på Nya Varvet. Drygt 35 deltagare gick, under ett par timmar, runt på det vackra och intressanta Nya Varvet. Tomas guidade och fick spontan hjälp av bland annat Tord Sandell, som berättade om hur det var att vara militärmusiker på Nya Varvet på 1950-talet. Med bland åhörarna hade vi även en mycket duktig konstnär, Elisabet Jalakas, som bland annat tecknade av Tomas. 

14 september 2021

I dag guidade Gunnar 22 intresserade personer i Frölundaborg. En lyckad kulturvandring med aktiva åhörare som berättade om bland annat den gamla Säröbanan (järnvägen) och om livet på Tureberg under 1870-talet. (Foto: Eva Byström)

9 september 2021

Idag träffades delar av styrelsen och två av våra ledamotskandidater, Margareta Almgren och Olle Orstadius, på Tofta Nordgård över en fika. Margareta och Olle, är tillsammans med Inga Malmqvist och Ingvor Funkqvist kandidater till att väljas in som ledamöter i styrelsen vid årsmötet den 12 oktober. Vi tycker att det är mycket positivt att fyra av våra medlemmar kan tänka sig, att tillsammans med oss, ägna sig åt styrelsearbetet i vår förening. Det bådar gott inför framtiden.

5 september 2021

Denna fantastiska sensommardag hade vi årets första “Öppet hus” på Tofta Nordgård. Vi hade 15 intresserade besökare som tittade runt och tog en fika. En del av dem köpte även våra tidskrifter. Vi lyckade också hålla bra avstånd till varandra, med tanke på pandemin.

2 september 2021

Idag utfördes storstädning på Tofta Nordgård, som i princip stått obebodd under pandemin. Vi vill ju att det ska vara rent och fint på söndag, då det åter är dags för öppet hus.

Efteråt hölls styrelsemöte där vi bland annat diskuterade det kommande årsmötet i oktober. Vi gick i samband med detta igenom våra stadgar, för att på årsmötet kunna föreslå några smärre ändringar.

3 juni 2021

Idag hade vi vårat första styrelsemöte för i år. Så sent har det aldrig varit tidigare, vilken vi kan klandra pandemin för. Mötet hölls utomhus (för säkerhets skull) i trädgården på Tofta Nordgård. Många frågor blev det att diskutera, främst om vad vi ska ha för aktiviteter i höst. Lite finjusteringar behövs, innan vi kan presentera det, vilket bland annat kommer att ske här på hemsidan. 

En annan sak som diskuterades var vårt årsmöte, som vi kommer att ha i höst, i stället för som vi brukar, i mars. Inför årsmötet är det mycket viktigt att få fram personer som kan tänka sig att vara med i styrelsearbetet. Är du intresserad, så snälla hör av dig till någon av oss i styrelsen eller till vfhembygd@outlook.com. Du behövs och det är ett kul arbete!

27 maj 2021

Nu har stararna ungar i vår starholk på Tofta Nordgård. Det är en intensiv trafik till holken med de matande föräldrarna.

25 maj 2021

I dag genomfördes i det regniga och kalla vårvädret vår Kulturvandring i Järnbrott. Denna gång kom alla som förhandsanmält sig (och några till).

25 april 2021

Kulturvandring i Ekebäck. Även denna vandring gick i restriktionernas tecken och fem intresserade personer deltog. Även idag var det några av de anmälda som inte kom.

18 april 2021

I dag hade vi vår pandemianpassade kulturvandring på Nya Varvet. Det var fyra trevliga och intresserade deltagare, fast vi kunde varit fler, då tre stycken inte dök upp. Lite synd att man inte haft möjlighet att avboka tidigare, då det var ett stort antal anmälningar och kanske fler hade fått möjlighet att deltaga. Oavsett så blev det en mycket trevlig vandring där guiden, dvs jag, fick lära mig mycket också, eftersom en av deltagarna var uppvuxen på området och en annan tidigare hade jobbat där.

14 april 2021

I dag arbetade större delen av styrelsen med att göra vårfint i trädgården på Tofta Nordgård. Nu kan våren komma på allvar!

3 april 2021

I februari sattes en starholk upp på Tofta Nordgårds garage. Sedan några dagar tillbaka flyttade en starfamilj in i den nytillverkade holken. Det ska bli spännande att följa dem under våren.

Staren är i folktron en högt älskad fågel, som man överallt ville skydda och behandla väl. Staren uppfattades som en fågel som bringar tur, och som man gärna ville ha på gården.

31 mars 2021

Tyvärr ställde vi in kulturvandringen i Frölundaborg den 28 mars eftersom guiden, indirekt varit i kontakt med en person som testats positivt för covid-19. Bäst att ta det säkra före det osäkra.

Vi får göra nya försök med att genomföra denna kulturvandring vid ett senare tillfälle.

Nästa kulturvandring, på Nya Varvet den 18 april är, fullbokad.

Styrelsen önskar alla en skön och avkopplande påsk!!!

16 mars 2021

I dag gjorde Jan-Olov, Tore och Gunnar en inspektion av Påvelundsstugan. De konstaterade en del saker som behöver åtgärdas på den gamla stugan. Detta resulterade i en skrivelse med åtgärdsförslag till stugans ägare HIGAB. (Foto: Gunnar Börgeson, 2021)

28 februari 2021

Nu har det gått två månader på 2021, ett år som verkligen  börjat i pandemins tecken. Föreningens utåtriktade verksamhet ligger i karantän även om det interna arbetet pågår, om än i mycket liten skala.  Styrelsen har ännu i år  inte haft något styrelsemöte utan akuta frågor har lösts genom mail och telefonsamtal.

Årsmötet, vilket brukar äga rum i mars månad, är uppskjutet tills längre fram i år. Vi återkommer om detta.

Vår förhoppning är att vi ska kunna genomföra våra planerade kulturvandringar under våren (se kalendern) men med hur många deltagare vet vi i skrivande stund inte. Allt beror på hur situationen ser ut då. Vi återkommer mer om detta längre fram när vi vet bättre.

5 december 2020

Nu har årets skrift “Västra Frölunda på vykort” kommit från tryckeriet, och är på väg till alla våra medlemmar. Ni får den i brevlådan under kommande vecka. Om någon vill köpa extra exemplar, kanske som julklapp, går det bra att ringa till Gunnar Börgeson (0706-103992) eller Tore Haraldsson (0723-964602), så kommer ni överens om tid och plats för överlämnandet. Priset är endast 70 kr.

Under året har vi haft flera inbrottsförsök i vårt hembygdsmuseum samt flera andra mystiska händelser som vi har anmält till polisen. Nu i veckan brann det i nya prästgårdens uthus, strax bredvid vårat och några av våra magasinerade föremål från det gamla Frölunda förstördes av elden. På fotot ser man polisens fältforensiker som säkrar spår efter gärningspersonerna. (Foto: Tore Haraldsson)  

14 november 2020

Under vecka 45 hölls styrelsemöte  genom mailtrafik och telefonsamtal. Detta på grund av Covid-19 vilket förhindrar oss att hålla möte på traditionellt sätt på Tofta Nordgård. En lite annorlunda mötesform, men fullt fungerande.

Mötet kom fram till att vi måste ställa in årets resterande programpunkter för att bidra med minskning av smittspridning i samhället. Läget till våren är höljt i dunkel, men vi vill ändå våga oss på några aktiviteter under våren 2021. Det kommer att bli fyra stycken kulturvandringar med begränsat antal deltagare, samt förhoppningsvis ett “öppet hus” på vårt museum Tofta Nordgård i maj.

Vårprogrammet kommer, tillsammans med årets skrift att skickas ut till alla våra betalande medlemmar under december månad. Programmet kommer även att läggas ut här på hemsidan. 

Julklappstips-

För de medlemmar som vill köpa fler exemplar av årets skrift och för de som inte är medlemmar, kommer vi eventuellt att hålla öppet några timmar på Tofta Nordgård en lördag i december. Naturligtvis under strikta covid19-anpassade former. Vi återkommer mer om detta på hemsidan och på vår Facebookgrupp.

Slutligen så beslutades att 2021-års årsmöte inte kommer att avhållas i mars månad, som brukligt är, utan kommer att ske till hösten i stället.

11 oktober 2020

I dag hade vi vår kulturvandring i Järnbrott och Gunnar Börgeson berättar att ett trettiotal personer deltog, flera av dem med minnen från sin uppväxt i området. En utav deltagarna visade sig vara mycket kunnig om den gamla Säröbanan och delade med sig av sin kunskap om denna. En lyckad vandring med andra ord.

29 september 2020

I dag var det styrelsemöte igen. Arbetet med årets skrift pågår för fullt och allt löper enligt planerna. På grund av Covid-19 diskuterades det planerade brödbaket i Påvelundsstugan. Med tanke på att där är mycket svårt att hålla avstånd, i synnerhet för de som bakar, beslutades att årets upplaga av det populära brödbaket, tyvärr måste ställas in.

Nästa styrelsemöte är planerat till den 27 oktober.

26 september 2020

Idag genomfördes en kulturvandring i Långedrag. Ett trettiotal intresserade personer deltog och lyssnade till Ulla Sjöbergs berättelser.

(Foto: G.Börgeson)

8 september 2020

Idag genomförde årets första kulturvandring. Vårens planerade kulturvandringar ställdes ju som bekant in pga Coronapandemin. Men nu gjorde alltså ett coronaanpassat försök i Önnered under ledning av Gunnar Börgeson. Du kan läsa om detta under flikarna “Aktiviteter- Kulturvandringar”

20 augusti 2020

I dag har höstens program skickats ut till våra medlemmar. På grund av Coronapandemin måste antalet deltagare på våra höstaktiviteter vara begränsade, varför ett anmälningsförfarande har införts. Då våra medlemmar har förtur till aktiviteterna, kommer programmet tyvärr inte att läggas ut här på hemsidan i nuläget, utan först om några veckor.

11 augusti 2020

Ytterligare ett styrelsemöte utomhus i trädgården på Tofta Nordgård. Allt för att följa rekommendationerna i dessa coronatider. På mötet diskuterades, förutom corona, både trevliga och mindre trevliga saker. Bland de trevliga är att vi inom kort kommer att skicka ut höstens, coronaanpassade program till våra medlemmar, samt att arbetet med årsskriften pågår enligt planerna. Höstprogrammet kommer så småningom även att läggas ut här på hemsidan. Det mer tråkiga som diskuterades var att vi konstaterat att vi har fått påhälsning av hästmyror i vårt fina Tofta Nordgård. Inom kort kommer vi att få hjälp av Anticimex med att bekämpa dessa träätande varelser.

9 juli 2020

Idag hade vi besök av Eva Carlsson Werle och hennes man Dag (Dag är ej med på någon av bilderna) från Stockholm. Dessutom anslöt Evas kusin Kent Carlzon från Västra Frölunda.

Eva har en förfader som en tid arrenderat en mindre gård i Kannebäck och har dessutom en släkting som arbetat på samma tryckeri som vår ordförande Waldemar.

Eva hade önskat att få en guidning i Västra Frölunda kyrka vilket Waldemar förberett. Waldemar berättade lite om omgivningarna och vår verksamhet innan vi gick in i vår hembygdsgård Tofta Nordgård. Där hade vi en visning av vårt museum och letade i vår litteratur efter möjliga kopplingar till Evas förfäder. Det hela avslutades med att Tore hade en kort guidning i Kannebäck.

Eva har framfört ett stort tack, för som hon uttryckte det “en fantastisk guidning”.

4 juni 2020

Idag avhölls det första styrelsemötet sedan coronapandemins utbrott. Mötet ägde rum utomhus i trädgården vid Tofta Nordgård och planer för höstens aktiviteter diskuterades. Vi kommer att komma ut med ett höstprogram inom den närmsta tiden med aktiviteter som kan fungera utan risk för smittspridning. Vi vill redan nu påpeka att  aktiviteterna kan komma att ställas in beroende på hur  myndigheternas rekommendationer ser ut då.

29 maj 2020

Föreningens verksamhet, har liksom väldigt många andra verksamheter i världen, i stort sett legat nere sedan den 11 mars på grund av Corona-viruset. Vi vet fortfarande inte hur det hela kommer att utvecklas, men har förhoppningar om att kunna bedriva vissa aktiviteter till hösten.

Trots detta bedrivs ändå viss verksamhet i föreningen. Bland annat kan nämnas att ett stort arbete med att digitalisera våra arkivregister pågår. Även arbetet med vår årsskrift har sedan ett tag tillbaka påbörjats. Denna planeras komma ut som vanligt i slutet av året.

Är det något särskilt som du undrar över kring vår verksamhet, så skicka gärna ett mail. Adressen ser du här till höger.

25 mars 2020

Idag har delar utav styrelsen städat och gjort vårfint kring knutarna på vårt hembygdsmuseum Tofta Nordgård.

Denna dag har även ett tufft, men nödvändigt beslut fattats, nämligen att ställa in alla vårens planerade aktiviteter på grund av Corona-pandemin. Även det planerade styrelsemötet i april har ställts in.

11 mars 2020

På dagens styrelsemöte diskuterades bland annat coronaviruset vilket ledde till att vi fattade beslut om att ställa in våra planerade aktiviteter Våffelbak i Påvelundsstugan (22/3) samt Öppet hus på Tofta Nordgård (5/4).  Ett mer glädjande samtalsämne var att vår förening hittills i år har fått 26 nya medlemmar vilka vi varmt välkomnar.  

5 mars 2020

Aktiviteter i Västra Frölunda församlingshem. Först höll vår medlem Ola Selvik ett mycket intressant och trevligt föredrag om Långedrag i allmänhet och GKSS i synnerhet. Därefter hade vi vårt årsmöte. Omkring 50 personer deltog i kväll.

22 februari 2020

I dag hade vi utställning och försäljning av våra skrifter på Frölunda Torg. Stundtals var det nästan “knökat” med folk som ville fråga om både det ena och det andra. Många berättade också intressanta minnen och många köpte våra skrifter. En riktigt lyckad dag med andra ord.

15 februari 2020

Jan-Olov och Tomas har bättrat på brandskyddet i Påvelundsstugan. Brandsläckare, brandfilt och utrymmningsskyltar har monterats.

11 februari 2020

Styrelsemöte på Tofta Nordgård med bland annat förberedande diskussioner inför skärmutställningen på Frölunda Torg den 22 februari och årsmötet den 5 mars.

26 januari 2020

I dag hade vi årets första “öppet hus” på Tofta Nordgård. Ungefär 15 personer besökte oss, och ett par av dem hade med sig intressanta foton som vi kunde kopiera till vårt bildarkiv. Tack snälla ni för det.

19 januari 2020

I dag hade Gunnar  Börgeson bildförevisning på Frölunda kulturhus för sjätte året i rad. Som alltid en populär aktivitet som, trots det vackra vädret, drog drygt 160 stycken åhörare. I samband med detta såldes våra årsskrifter och det var en stor åtgång på 2019 års skrift. Tack alla ni som kom och lyssnade på Gunnar och köpte våra skrifter.

14 januari 2020

Årets första styrelsemöte. Diverse diskussioner kring vårens aktiviteter.

13 januari 2020

Styrelsen skickat in en skrivelse till Stadsbyggnadskontoret med våra synpunkter på detaljplanen för området nordväst Järnbrottsmotet.

9 januari 2020

Representanter från styrelsen har varit på Stadsbyggnadskontoret för information kring detaljplan för området nordväst om Järnbrottsmotet, där bl.a. ett nytt bostadsområde planeras.

17 december 2019

Idag har det varit febril aktivitet på Tofta Nordgård, då årets skrift förbereddes för utskick till våra medlemmar. På bilden ser vi Jan och Gunnar i fullt arbete.

7-8 december 2019

Under helgen har vi stått på Frölunda Torg och delat ut årets skrift till våra medlemmar. Drygt 200 skrifter har nu avhämtats och nu återstår det att skicka ut till de medlemmar som inte haft möjlighet att hämta sitt exemplar.

3 december 2019

Vårt årliga julkaffe i Västra Frölunda församlingshem var mycket välbesökt. Över 60 personer kom och fikade och tittade på det bildspel som Gunnar Börgeson satt ihop inför kvällen. Avslutningsvis så delades årets skrift “Fler nedslag i Västra Frölundas historia” ut till våra medlemmar. Denna utdelning kommer att fortsätta nu till helgen på Frölunda Torg och vi hoppas att så många som möjligt kan komma dit för att hämta sitt exemplar. De som inte har möjlighet till detta, kommer att få sitt exemplar med posten.

29 november 2019

Waldemar och Tore visade vårt hembygdsmuseum på Tofta Nordgård för kanslipersonal vid Västra Frölunda Pastorat.

23 november 2019

En mycket lyckad dag i Påvelundsstugan med den årligen åter-kommande traditionen med att baka bröd på det sätt som man gjorde förr i tiden.  Många vuxna och många barn besökte oss för en fika med nygräddat bröd. Många köpte även med sig brödkakor hem. Särskilt barnen tyckte att det var spännande att titta på när Jan-Olov gräddade brödkakorna i den vedeldade ugnen. Ett stort tack till er som hjälpte till med brödbak, försäljning och med att göra mackor. Utan er hade det inte funkat.

27 oktober 2019

Idag flaggades det på Tofta Nordgård, eftersom det var “öppet hus”. Det var sista gången för i år, men till våren är det dags igen. I dag var det cirka 20 personer som besökte oss, varav flera var förstagångs-besökare. Några hade även med sig fotografier, vilket vi tycker är mycket trevligt.

15 oktober 2019

Styrelsemöte, där bland annat vårens aktiviteter diskuterades. Vilka dessa blir meddelas senare, bland annat här på hemsidan.

13 oktober 2019

Jan och Tore har deltagit vid Tacksägelsegudstjänsten i Västra Frölunda kyrka och sålt frukt och grönsaker. En årlig tradition där intäkternsa skänks till Västra Frölunda Diakoni.

2 oktober 2019

Tore rapporterar följande från dagens husförhör på Tofta Nordgård-

Prästen Amanda Cardmarker höll en kort predikan och organist Maria Lindqvist-Renman sjöng tillsammans med oss psalmerna 176 “Din klara sol går åter opp och 248 “Tryggare kan ingen vara”.

Marias husförhör med oss utgjordes av ett korsord på en lagom svårighetsnivå.  Dessutom fick vi en trevlig kaffe- och samtalsstund.

Vi kan rekommendera andra att deltaga i nästa års husförhör. Ingen behöver vara rädd för att inte kunna svaren då var och en själv rättade sitt korsord.

1 oktober 2019

Tore och Tomas har deltagit på en utbildning där mycket duktiga konservatorer berättade om hur man bäst tar hand om sina museiföremål av metall och papper.  

30 september 2019

Roy Johansson höll ett mycket uppskattat föredrag om Långedrag, hans morfar Charles Eriksson och om “Tjalls” passagerartrafik på Asperö, Brännö, Knarrholmen och St: Förö. Denna berättarkväll i Rodd-föreningens lokaler lockade omkring 100 åhörare.

28-29 september 2019

Gunnar och Tore har stått i Bohusläns Hembygdsförbunds monter på Biblioteksmässan och sålt lite av våra hembygdsskrifter.

Skapad med Wordpress