Notiser

19 november 2022

Det traditionella och populära brödbaket i Påvelundsstugan besöktes idag av många fikasugna, såväl vuxna som barn. Över 100 brödkakor bakades under några timmar i den vedeldade gamla ugnen. I år fick vi även förstärkning i bakstugan av en besökare som kavlade upp ärmarna och stöttade upp med att jobba med degen. Välkommen tillbaka, Christina från Halland.

9 november 2022

Styrelsemöte vid vilket vi planerade vårens program, vilket kommer att innehålla kulturvandringar, öppet hus samt den traditionella bussresan, denna gång till bland annat Halland.

Till våren kommer vi också ha en aktivitet som vi aldrig haft tidigare, nämligen en uppvisning av 1700-talet genom bland annat den militär- och kulturhistoriska föreningen Westgiöta Gustavianer, något som vi förväntansfullt ser fram emot.

6 november 2022

Vid dagens öppet hus på hembygdsmuseet Tofta Nordgård kom 21 personer för att fika, berätta minnen samt för att titta på våra gamla föremål. Sammanfattas av de som var med , som en trevlig dag.

(Foton: Inga Malmqvist och Tore Haraldsson)

31 oktober 2002

Några bilder blev det inte men ett stort besök av 16 st lärare från Drakbergsskolan med Raija Törnros som arrangör. Jag och Jan-Olov tog hand om varsin grupp och informerade det vi hann på den korta tid som var tilldelad för besöket.

De var på plats för att se vad de ev kunde ha för samarbete med oss, för att vid senare besök hos oss med elever kunna visa dessa, vad våra föremål förr kunde användas till. Det verkade på sina håll finnas ett reellt intresse av ytterligare besök och informationsutbyte med oss.

Tore och Jan-Olov

15 oktober 2022

I dag hade vi en berättarstund i Påvelundsstugan där vi, tillsammans med militär- och kulturhistoriska föreningen Wästgiöta Gustavianer, berättade om hur det var i Västra Frölunda och hur det var att vara soldat under mitten av 1700-talet. Detta var vår första gemensamma aktivitet med Wästgiöta Gustavianer, vilket var både trevligt och lärorikt.

(Foto: Inga Malmqvist)

19 september 2022

Idag hade Inga, Jan-Olov och Tomas ett möte med Kikki, Henrik och Daniel från Wästgiöta Gustavianer. Vi planerade vår gemensamma aktivitet i Påvelundsstugan den 15 oktober. och tror att det kan bli en trevlig aktivitet. Intresset är stort, då alla platser redan är fullbokade.

18 september 2022

Öppet hus på Tofta Nordgård med ett tjugoltal intresserade besökare. Ett flertal av dem besökte oss för första gången. (Foto: Eva Byström)

10 september 2022

Gunnar Börgeson höll även i höstens andra kulturvandring, denna gång i Tofta med omgivningar vid vilken cirka 20 intresserade personer deltog. (Foto: Tore Haraldsson)

7 september 2022

Idag hade vi höstens första styrelsemöte. Bland annat så diskuterade vi fönsterrenoveringen på Tofta Nordgård samt den stora renoveringen av Påvelundsstugan som pågår för fullt i HIGABS  (stugans ägare) regi. Vi diskuterade även delar av vårt höstprogram samt årsboken, vars manus nu är klart.

4 september 2022

I dag hade vi höstens första aktivitet. Cirka 35 personer kom med Gunnar Börgeson på kulturvandringen i Grimmereds by. I det fina septembervädret fick vi berättas om byn från, lantbruk till konstnärsby. Fler hade berättelser och minnen att dela med sig av. Ett särskilt tack till Kurt Karlsson för allt han kom ihåg och kunde berätta om sin uppväxt i byn. (Foto: Eva Börgeson)

7 juni 2022

Idag hade vi vårens sista styrelsemöte där vi planerade höstens aktiviteter. Vårt program planeras att skickas ut till alla medlemmar i slutet av augusti.

22 maj 2022

Vårens sista öppet hus på Tofta Nordgård. Nu tar vi sommar-uppehåll och kommer tillbaka i höst med nya aktiviteter. Stort tack till alla er som har varit med på våra olika aktiviteter under våren.

18 maj 2022

I dag hade vi vår bussresa till Nossebro och Bjärkebygden. En av resenärerna, tillika styrelseledamot i föreningen, Inga Malmqvist berättar-

Första stoppet på vårresan blev i Floda. I det tidigare garveriet fanns nu restaurang, bageri och bryggeri. Där avnjöt vi en mättande surdegssmörgås till kaffet.

Därefter kom vi till Gräfsnäs. Två guider tog hand om varsin hälft av vår 56 personer stora grupp och visade runt i den vackra parken. Där fanns förutom ruinen av det majestätiska slottet, uppfört i mitten av 1500-talet, även ett ”Skansen” i miniformat med gamla stugor.

Foto: Inga Malmqvist
Foto: Inga Malmqvist
Foto: Tore Haraldsson

Sedan åkte vi till Sollebrunn och åt en god lunch på det gamla Gästgiveriet.

Även i Stora Mellby delades gruppen upp. Många gick på studiebesök i en gammal smidesverkstad medan resten av oss besökte en väl bevarad väderkvarn i Borg, vilken hade renoverats till sitt ursprungliga skick på 1970-talet. Den vidsträckta, och blåsiga dalen hade tidigare haft många väderkvarnar men nu fanns endast ett fåtal kvar.

Resans sista mål var Café Magnolia i Nossebro. Där serverades vi en utsökt rabarberpaj med vaniljsås till kaffet. Men störst intresse hos deltagarna väckte nog ändå deras utförsäljning av dahliaknölar och pelargoner.

Tack för en både givande och mycket trevlig utflykt!

Foto: Inga Malmqvist
Foto: Tore Haraldsson
Foto: Gudrun Piculell

17 maj 2022

Styrelsemöte på Tofta Nordgård.

15 maj 2022

I det fina vårvädret hade vi en kulturvandring utefter Västra Frölundas första affärsstråk. Vi gick från Kungssten till Hagen och hörde berättas om de olika husen och vilka verksamheter som funnits i dessa. Ungefär 35 intresserade deltog och dessa delade också med sig av sina fina minnen.

(Foto: Johanna Johansson)

4 maj 2022

I dag kämpade flera i styrelsen med att göra vårfint på vår hembygdsgård Tofta Nordgård. Det städades, reparerades inne och ute gjordes det fint i vår trädgård. I en garderob på vinden, hittade man två stycken vackra plåtar som använts till att ställa framför kaminen eller kakelugnen så att gnistor inte kunde flyga ut i rummet när man eldade. Oklart var i Frölunda som dessa använts en gång i tiden. Anders Byström och Gunnar Börgeson visar upp dem på nedanstående foto.

Foto: Eva Byström.

26 april 2022

I dag hade vi en kulturvandring på Näset, där Ingemar Udd och Stellan Larsson guidade.

(Foton: Ingemar Udd och Gunnar Börgeson)

21 april 2022

I dag  hade vi årets fjärde styrelsemöte. Bland annat beslutades vid mötet att vår förening ska ansöka om att bli medlemmar i Sveriges Hembygdsförbund, en riksorganisation där bland annat många av Sveriges hembygdsföreningar är anslutna. Ett medlemskap här ger oss många fördelar som tex billigare och bättre försäkringar, rådgivning, fortbildning samt sist men inte minst möjligheter till en bättre och mer informativ hemsida.

Vidare diskuterades vilka aktiviteter vi ska ha till hösten, både våra traditionella men möjligen även något nytt inslag. Mer om detta senare.

12 april 2022

Idag hade vi ett extrainsatt program, en unik möjlighet att besöka Dalaskolans tre olika skolbyggnader från olika tidsepoker. 25 personer lyssnade på vår ordförande Gunnar Börgeson, tidigare lärare på skolan, då han guidade runt i de olika byggnaderna.

Gunnar berättar-

Vi hade en mycket fin rundvandring med många historier kring Dalaskolan. Alla hade någon anknytning dit. Antingen sedan sin egen skoltid eller som föräldrar till barn som gått på skolan. Några hade tre generationer som gått på skolan. Vi var i gamla gymnastiksalen där det nu är kulturskolan som huserar. Vidare i den nya fina gymnastiksalen och i stora skolan. Där var vi i tandläkarlokalen som många kom ihåg med skräck. Vidare i aulan(högtidssalen) där de fina målningarna studerades. Vi var även vid paradingången som bara används vid riksdagsvalen med målningar av Sankt Göran och draken och med alla olika stjärntecknen i taket. Även gamla bambalokalen och klassrum besöktes.

(Foto: Tore Haraldsson)

10 april 2022

Idag hade vi ”Öppet hus” i vår fina hembygdsgård Tofta Nordgård. En mycket trevlig dag med cirka 40 besökare, såväl nya som gamla.

20 mars 2022

I det underbara vårvädret var det många som besökte vårt våffel-bak i Påvelundsstugan.

En lyckad dag med dryga 125 fikasugna besökare. (Foto: Jan Andersson)

14 mars 2022

Innan dagens styrelsemöte, hade vi ett trevligt möte med representanter för föreningen Wästgiöta Gustavianer, en militär- och kulturhistorisk förening. De presenterade sin verksamhet och vi diskuterade om vi på något sätt kan ha någon gemensam aktivitet i framtiden, vilket vi alla ställde oss positiva till. Närmare diskussioner kring detta följer.

På styrelsemötet diskuterades allt från kommande aktiviteter till hemsida och medlemskap i Sveriges Hembygdsförbund.

1 mars 2022

Idag hade vi årsmöte i Västra Frölunda kyrkas församlingshem. I samband med detta lyssnade ca 60 medlemmar och andra, på Stig Hammarsson och Lars Y Svensson från Sällskapet Ringlinjen, då de berättade om järnvägs-, spårvagns- och bussförbindelser i det gamla Västra Frölunda. Ett mycket uppskattat föredrag. Därefter var det dags för sedvanliga årsmötesförhandlingar med val av styrelse. Gunnar Börgeson valdes till ordförande och som ledamöter valdes Tore Haraldsson, Eva Byström, Jan-Olov Andersson och Tomas Johansson, samtliga omval.

15 februari 2022

Idag hade vi styrelsemöte på Tofta Nordgård, där vi bland annat förberedde det kommande årsmötet den 1 mars.

28 januari 2022

Nu har rapporten från de studenter vid Göteborgs Universitet, som i höstas grundligt undersökte, hur vår hembygdsgård Tofta Nordgård egentligen mår. Detta var en del av deras utbildning, men var värdefull även för oss, då de hittade olika saker som behöver åtgärdas. Vi har tagit till oss deras synpunkter och Tore samordnar det arbete som behöver utföras, tex. nyinstallationen av luft-avfuktaren som installerades i förrgår. Ytterligare åtgärder kvarstår under våren.

26 januari 2022

I dag har Tore, Jan-Olov och Olle installerat en permanent luftavfuktare på Tofta Nordgård, i syfte att få ett bättre inomhus-klimat.

23 januari 2022

För sjunde gången, höll Gunnar Börgeson bildvisning på Frölunda kulturhus. På grund av pandemin var antalet åhörare begränsat till 50 personer. Efteråt såldes lite av våra tidskrifter till intresserade och några valde också att bli medlemmar i vår förening, välkomna!

20 januari 2022

I dag hade vi årets första styrelsemöte. Detta möte blev vårt första möte via webben, då det är lite svårt att samlas på Tofta i dessa pandemitider. Olika diskussioner fördes inför vårens aktiviteter, som vi hoppas ska kunna bli av i så stor utsräckning som möjligt. Dock beslutade vi om att ställa in vår utställning och bokförsäljning på Frölunda Torg den 29 januari. 

10 december 2021

Idag arbetades det för fullt på Tofta Nordgård. Årets skrift skickades, tillsammans med vårprogrammet, till de medlemmar som inte hämtade den på Frölunda Torg den senaste helgen. Alla bör alltså få den i god tid innan jul.

4-5 december 2021

Denna helgen stod flera av våra styrelseledamöter på Frölunda Torg och delade ut årets skrift ”Nya nedslag i Västra Frölundas historia” till våra medlemmar. Cirka 160 stycken böcker delades ut och de medlemmar som inte har hämtat sina exemplar, får dem som vanligt med posten, lagom innan jul. Den som vill köpa ett ex, kanske som julklapp, kan gå in under fliken ”hembygdslitteratur” där det framgår hur man gör för att köpa. På bilden syns vår nya styrelseledamot Olle Orstadius vid bokbordet. (Foto: Tore Haraldsson)

1 december 2021

Det till i dag planerade styrelsemötet ställdes in på grund av sjukdomar. Nästa möte blir i stället i januari 2022.

28 november 2021

I dag firade vi vår 70-årsdag genom att bjuda på kaffe och tårta på Tofta Nordgård. Ett 20-tal besökare kom och Lennart Steen uppvaktade med presenter i form av bland annat sina resultat av sin släktforskning om Grimmered och Fredagstomten. Stort tack till alla involverade i vårt firande!

20 november 2021

I dag hade vi vårt traditionella brödbak i Påvelundsstugan. Klockan åtta på morgonen tände Jan-Olov upp ugnen med torr o fin björkved. När vi öppnade klockan elva hade åtskilliga brödkakor gräddats och var klara till försäljning. Många besökare kom och stämningen var god. Tack alla ni som trotsade regnvädret och besökte oss.

Och ett stort tack till er som hjälpte till med brödbak, försäljning och med att göra goda mackor mm. Utan er hade det inte funkat.

18 november 2021

I dag var några flitiga från styrelsen och gjorde fint i Påvelundsstugan, så att allt är klart inför det stundande brödbaket.

3 november 2021

I dag hade vi styrelsemöte och alla tio ledamöterna var med. Länge sedan det var så många runt bordet, riktigt kul att nu fått tre nya ledamöter. Mötet höll på ända till 21:30, vilket är ovanligt, men så hade vi mycket att diskutera o planera också. Bland annat planerade vi för vårt vårprogram, vilket kommer att innehålla föredrag, bildvisning,  bokförsäljning, bussresa, våffelbak och lite till. Programmet kommer att presenteras i samband med att vi skickar ut årets skrift i december.

24 oktober 2021

Idag hade vi ett mycket välbesökt öppet hus på Tofta. Många nya och intresserade besökare gick runt och tittade, fikade och några köpte böcker. Vi fick även en gåva av Alf Knutsson med intressanta inramade fotografier från den gamla Blockfabriken som låg i Tranered. Stort tack Alf!

12 oktober 2021

I dag genomfördes vårt årsmöte, vilket egentligen skulle ha genomförts i mars, men som senarelagts på grund av pandemin. Mötet inleddes med ett föredrag av Tomas Johansson om Nya Varvets historia. Vår tidigare ordförande Waldemar Johansson och vår ledamot, sedan 60 år tillbaka, Göran Larsson hade valt att avsluta sina styrelseuppdrag. Ett stort tack, Waldemar och Göran, för era fina insatser i vår förening!

Till ny ordförande valdes Gunnar Börgeson och till ledamöter omvaldes Jan Andersson och Ingemar Udd. Tre stycken nya ledamöter valdes också, nämligen Inga Malmqvist, Margareta Almgren och Olle Orstadius. Varmt välkomna till vår styrelse.

Gunnel Magnusson och Stellan Larsson valdes om till revisorer och Josefin Baldock omvaldes som valberedning.

Utöver de sedvanliga årsmötesförhandlingarna justerades våra stadgar samt Göran Larsson valdes till hedersmedlem.

Waldemar och Göran hade tyvärr förhinder att deltaga vid mötet, men Gunnar avtackade dem ändå med fina berättelser om deras insatser i föreningen.

5 oktober 2021

Styrelsemöte idag. Planerade mest inför kommande årsmöte.

19 september 2021

I dag hade vi vår kulturvandring på Nya Varvet. Drygt 35 deltagare gick, under ett par timmar, runt på det vackra och intressanta Nya Varvet. Tomas guidade och fick spontan hjälp av bland annat Tord Sandell, som berättade om hur det var att vara militärmusiker på Nya Varvet på 1950-talet. Med bland åhörarna hade vi även en mycket duktig konstnär, Elisabet Jalakas, som bland annat tecknade av Tomas. 

14 september 2021

I dag guidade Gunnar 22 intresserade personer i Frölundaborg. En lyckad kulturvandring med aktiva åhörare som berättade om bland annat den gamla Säröbanan (järnvägen) och om livet på Tureberg under 1870-talet. (Foto: Eva Byström)

9 september 2021

Idag träffades delar av styrelsen och två av våra ledamotskandidater, Margareta Almgren och Olle Orstadius, på Tofta Nordgård över en fika. Margareta och Olle, är tillsammans med Inga Malmqvist och Ingvor Funkqvist kandidater till att väljas in som ledamöter i styrelsen vid årsmötet den 12 oktober. Vi tycker att det är mycket positivt att fyra av våra medlemmar kan tänka sig, att tillsammans med oss, ägna sig åt styrelsearbetet i vår förening. Det bådar gott inför framtiden.

5 september 2021

Denna fantastiska sensommardag hade vi årets första ”Öppet hus” på Tofta Nordgård. Vi hade 15 intresserade besökare som tittade runt och tog en fika. En del av dem köpte även våra tidskrifter. Vi lyckade också hålla bra avstånd till varandra, med tanke på pandemin.

2 september 2021

Idag utfördes storstädning på Tofta Nordgård, som i princip stått obebodd under pandemin. Vi vill ju att det ska vara rent och fint på söndag, då det åter är dags för öppet hus.

Efteråt hölls styrelsemöte där vi bland annat diskuterade det kommande årsmötet i oktober. Vi gick i samband med detta igenom våra stadgar, för att på årsmötet kunna föreslå några smärre ändringar.

3 juni 2021

Idag hade vi vårat första styrelsemöte för i år. Så sent har det aldrig varit tidigare, vilken vi kan klandra pandemin för. Mötet hölls utomhus (för säkerhets skull) i trädgården på Tofta Nordgård. Många frågor blev det att diskutera, främst om vad vi ska ha för aktiviteter i höst. Lite finjusteringar behövs, innan vi kan presentera det, vilket bland annat kommer att ske här på hemsidan. 

En annan sak som diskuterades var vårt årsmöte, som vi kommer att ha i höst, i stället för som vi brukar, i mars. Inför årsmötet är det mycket viktigt att få fram personer som kan tänka sig att vara med i styrelsearbetet. Är du intresserad, så snälla hör av dig till någon av oss i styrelsen eller till vfhembygd@outlook.com. Du behövs och det är ett kul arbete!

27 maj 2021

Nu har stararna ungar i vår starholk på Tofta Nordgård. Det är en intensiv trafik till holken med de matande föräldrarna.

25 maj 2021

I dag genomfördes i det regniga och kalla vårvädret vår Kulturvandring i Järnbrott. Denna gång kom alla som förhandsanmält sig (och några till).

25 april 2021

Kulturvandring i Ekebäck. Även denna vandring gick i restriktionernas tecken och fem intresserade personer deltog. Även idag var det några av de anmälda som inte kom.

18 april 2021

I dag hade vi vår pandemianpassade kulturvandring på Nya Varvet. Det var fyra trevliga och intresserade deltagare, fast vi kunde varit fler, då tre stycken inte dök upp. Lite synd att man inte haft möjlighet att avboka tidigare, då det var ett stort antal anmälningar och kanske fler hade fått möjlighet att deltaga. Oavsett så blev det en mycket trevlig vandring där guiden, dvs jag, fick lära mig mycket också, eftersom en av deltagarna var uppvuxen på området och en annan tidigare hade jobbat där.

14 april 2021

I dag arbetade större delen av styrelsen med att göra vårfint i trädgården på Tofta Nordgård. Nu kan våren komma på allvar!

3 april 2021

I februari sattes en starholk upp på Tofta Nordgårds garage. Sedan några dagar tillbaka flyttade en starfamilj in i den nytillverkade holken. Det ska bli spännande att följa dem under våren.

Staren är i folktron en högt älskad fågel, som man överallt ville skydda och behandla väl. Staren uppfattades som en fågel som bringar tur, och som man gärna ville ha på gården.

31 mars 2021

Tyvärr ställde vi in kulturvandringen i Frölundaborg den 28 mars eftersom guiden, indirekt varit i kontakt med en person som testats positivt för covid-19. Bäst att ta det säkra före det osäkra.

Vi får göra nya försök med att genomföra denna kulturvandring vid ett senare tillfälle.

Nästa kulturvandring, på Nya Varvet den 18 april är, fullbokad.

Styrelsen önskar alla en skön och avkopplande påsk!!!

16 mars 2021

I dag gjorde Jan-Olov, Tore och Gunnar en inspektion av Påvelundsstugan. De konstaterade en del saker som behöver åtgärdas på den gamla stugan. Detta resulterade i en skrivelse med åtgärdsförslag till stugans ägare HIGAB. (Foto: Gunnar Börgeson, 2021)

28 februari 2021

Nu har det gått två månader på 2021, ett år som verkligen  börjat i pandemins tecken. Föreningens utåtriktade verksamhet ligger i karantän även om det interna arbetet pågår, om än i mycket liten skala.  Styrelsen har ännu i år  inte haft något styrelsemöte utan akuta frågor har lösts genom mail och telefonsamtal.

Årsmötet, vilket brukar äga rum i mars månad, är uppskjutet tills längre fram i år. Vi återkommer om detta.

Vår förhoppning är att vi ska kunna genomföra våra planerade kulturvandringar under våren (se kalendern) men med hur många deltagare vet vi i skrivande stund inte. Allt beror på hur situationen ser ut då. Vi återkommer mer om detta längre fram när vi vet bättre.

5 december 2020

Nu har årets skrift ”Västra Frölunda på vykort” kommit från tryckeriet, och är på väg till alla våra medlemmar. Ni får den i brevlådan under kommande vecka. Om någon vill köpa extra exemplar, kanske som julklapp, går det bra att ringa till Gunnar Börgeson (0706-103992) eller Tore Haraldsson (0723-964602), så kommer ni överens om tid och plats för överlämnandet. Priset är endast 70 kr.

Under året har vi haft flera inbrottsförsök i vårt hembygdsmuseum samt flera andra mystiska händelser som vi har anmält till polisen. Nu i veckan brann det i nya prästgårdens uthus, strax bredvid vårat och några av våra magasinerade föremål från det gamla Frölunda förstördes av elden. På fotot ser man polisens fältforensiker som säkrar spår efter gärningspersonerna. (Foto: Tore Haraldsson)  

14 november 2020

Under vecka 45 hölls styrelsemöte  genom mailtrafik och telefonsamtal. Detta på grund av Covid-19 vilket förhindrar oss att hålla möte på traditionellt sätt på Tofta Nordgård. En lite annorlunda mötesform, men fullt fungerande.

Mötet kom fram till att vi måste ställa in årets resterande programpunkter för att bidra med minskning av smittspridning i samhället. Läget till våren är höljt i dunkel, men vi vill ändå våga oss på några aktiviteter under våren 2021. Det kommer att bli fyra stycken kulturvandringar med begränsat antal deltagare, samt förhoppningsvis ett ”öppet hus” på vårt museum Tofta Nordgård i maj.

Vårprogrammet kommer, tillsammans med årets skrift att skickas ut till alla våra betalande medlemmar under december månad. Programmet kommer även att läggas ut här på hemsidan. 

Julklappstips-

För de medlemmar som vill köpa fler exemplar av årets skrift och för de som inte är medlemmar, kommer vi eventuellt att hålla öppet några timmar på Tofta Nordgård en lördag i december. Naturligtvis under strikta covid19-anpassade former. Vi återkommer mer om detta på hemsidan och på vår Facebookgrupp.

Slutligen så beslutades att 2021-års årsmöte inte kommer att avhållas i mars månad, som brukligt är, utan kommer att ske till hösten i stället.

11 oktober 2020

I dag hade vi vår kulturvandring i Järnbrott och Gunnar Börgeson berättar att ett trettiotal personer deltog, flera av dem med minnen från sin uppväxt i området. En utav deltagarna visade sig vara mycket kunnig om den gamla Säröbanan och delade med sig av sin kunskap om denna. En lyckad vandring med andra ord.

29 september 2020

I dag var det styrelsemöte igen. Arbetet med årets skrift pågår för fullt och allt löper enligt planerna. På grund av Covid-19 diskuterades det planerade brödbaket i Påvelundsstugan. Med tanke på att där är mycket svårt att hålla avstånd, i synnerhet för de som bakar, beslutades att årets upplaga av det populära brödbaket, tyvärr måste ställas in.

Nästa styrelsemöte är planerat till den 27 oktober.

26 september 2020

Idag genomfördes en kulturvandring i Långedrag. Ett trettiotal intresserade personer deltog och lyssnade till Ulla Sjöbergs berättelser.

(Foto: G.Börgeson)

8 september 2020

Idag genomförde årets första kulturvandring. Vårens planerade kulturvandringar ställdes ju som bekant in pga Coronapandemin. Men nu gjorde alltså ett coronaanpassat försök i Önnered under ledning av Gunnar Börgeson. Du kan läsa om detta under flikarna ”Aktiviteter- Kulturvandringar”

20 augusti 2020

I dag har höstens program skickats ut till våra medlemmar. På grund av Coronapandemin måste antalet deltagare på våra höstaktiviteter vara begränsade, varför ett anmälningsförfarande har införts. Då våra medlemmar har förtur till aktiviteterna, kommer programmet tyvärr inte att läggas ut här på hemsidan i nuläget, utan först om några veckor.

11 augusti 2020

Ytterligare ett styrelsemöte utomhus i trädgården på Tofta Nordgård. Allt för att följa rekommendationerna i dessa coronatider. På mötet diskuterades, förutom corona, både trevliga och mindre trevliga saker. Bland de trevliga är att vi inom kort kommer att skicka ut höstens, coronaanpassade program till våra medlemmar, samt att arbetet med årsskriften pågår enligt planerna. Höstprogrammet kommer så småningom även att läggas ut här på hemsidan. Det mer tråkiga som diskuterades var att vi konstaterat att vi har fått påhälsning av hästmyror i vårt fina Tofta Nordgård. Inom kort kommer vi att få hjälp av Anticimex med att bekämpa dessa träätande varelser.

9 juli 2020

Idag hade vi besök av Eva Carlsson Werle och hennes man Dag (Dag är ej med på någon av bilderna) från Stockholm. Dessutom anslöt Evas kusin Kent Carlzon från Västra Frölunda.

Eva har en förfader som en tid arrenderat en mindre gård i Kannebäck och har dessutom en släkting som arbetat på samma tryckeri som vår ordförande Waldemar.

Eva hade önskat att få en guidning i Västra Frölunda kyrka vilket Waldemar förberett. Waldemar berättade lite om omgivningarna och vår verksamhet innan vi gick in i vår hembygdsgård Tofta Nordgård. Där hade vi en visning av vårt museum och letade i vår litteratur efter möjliga kopplingar till Evas förfäder. Det hela avslutades med att Tore hade en kort guidning i Kannebäck.

Eva har framfört ett stort tack, för som hon uttryckte det ”en fantastisk guidning”.

4 juni 2020

Idag avhölls det första styrelsemötet sedan coronapandemins utbrott. Mötet ägde rum utomhus i trädgården vid Tofta Nordgård och planer för höstens aktiviteter diskuterades. Vi kommer att komma ut med ett höstprogram inom den närmsta tiden med aktiviteter som kan fungera utan risk för smittspridning. Vi vill redan nu påpeka att  aktiviteterna kan komma att ställas in beroende på hur  myndigheternas rekommendationer ser ut då.

29 maj 2020

Föreningens verksamhet, har liksom väldigt många andra verksamheter i världen, i stort sett legat nere sedan den 11 mars på grund av Corona-viruset. Vi vet fortfarande inte hur det hela kommer att utvecklas, men har förhoppningar om att kunna bedriva vissa aktiviteter till hösten.

Trots detta bedrivs ändå viss verksamhet i föreningen. Bland annat kan nämnas att ett stort arbete med att digitalisera våra arkivregister pågår. Även arbetet med vår årsskrift har sedan ett tag tillbaka påbörjats. Denna planeras komma ut som vanligt i slutet av året.

Är det något särskilt som du undrar över kring vår verksamhet, så skicka gärna ett mail. Adressen ser du här till höger.

25 mars 2020

Idag har delar utav styrelsen städat och gjort vårfint kring knutarna på vårt hembygdsmuseum Tofta Nordgård.

Denna dag har även ett tufft, men nödvändigt beslut fattats, nämligen att ställa in alla vårens planerade aktiviteter på grund av Corona-pandemin. Även det planerade styrelsemötet i april har ställts in.

11 mars 2020

På dagens styrelsemöte diskuterades bland annat coronaviruset vilket ledde till att vi fattade beslut om att ställa in våra planerade aktiviteter Våffelbak i Påvelundsstugan (22/3) samt Öppet hus på Tofta Nordgård (5/4).  Ett mer glädjande samtalsämne var att vår förening hittills i år har fått 26 nya medlemmar vilka vi varmt välkomnar.  

5 mars 2020

Aktiviteter i Västra Frölunda församlingshem. Först höll vår medlem Ola Selvik ett mycket intressant och trevligt föredrag om Långedrag i allmänhet och GKSS i synnerhet. Därefter hade vi vårt årsmöte. Omkring 50 personer deltog i kväll.

22 februari 2020

I dag hade vi utställning och försäljning av våra skrifter på Frölunda Torg. Stundtals var det nästan ”knökat” med folk som ville fråga om både det ena och det andra. Många berättade också intressanta minnen och många köpte våra skrifter. En riktigt lyckad dag med andra ord.

15 februari 2020

Jan-Olov och Tomas har bättrat på brandskyddet i Påvelundsstugan. Brandsläckare, brandfilt och utrymmningsskyltar har monterats.

11 februari 2020

Styrelsemöte på Tofta Nordgård med bland annat förberedande diskussioner inför skärmutställningen på Frölunda Torg den 22 februari och årsmötet den 5 mars.

26 januari 2020

I dag hade vi årets första ”öppet hus” på Tofta Nordgård. Ungefär 15 personer besökte oss, och ett par av dem hade med sig intressanta foton som vi kunde kopiera till vårt bildarkiv. Tack snälla ni för det.

19 januari 2020

I dag hade Gunnar  Börgeson bildförevisning på Frölunda kulturhus för sjätte året i rad. Som alltid en populär aktivitet som, trots det vackra vädret, drog drygt 160 stycken åhörare. I samband med detta såldes våra årsskrifter och det var en stor åtgång på 2019 års skrift. Tack alla ni som kom och lyssnade på Gunnar och köpte våra skrifter.

14 januari 2020

Årets första styrelsemöte. Diverse diskussioner kring vårens aktiviteter.

13 januari 2020

Styrelsen skickat in en skrivelse till Stadsbyggnadskontoret med våra synpunkter på detaljplanen för området nordväst Järnbrottsmotet.

9 januari 2020

Representanter från styrelsen har varit på Stadsbyggnadskontoret för information kring detaljplan för området nordväst om Järnbrottsmotet, där bl.a. ett nytt bostadsområde planeras.

17 december 2019

Idag har det varit febril aktivitet på Tofta Nordgård, då årets skrift förbereddes för utskick till våra medlemmar. På bilden ser vi Jan och Gunnar i fullt arbete.

7-8 december 2019

Under helgen har vi stått på Frölunda Torg och delat ut årets skrift till våra medlemmar. Drygt 200 skrifter har nu avhämtats och nu återstår det att skicka ut till de medlemmar som inte haft möjlighet att hämta sitt exemplar.

3 december 2019

Vårt årliga julkaffe i Västra Frölunda församlingshem var mycket välbesökt. Över 60 personer kom och fikade och tittade på det bildspel som Gunnar Börgeson satt ihop inför kvällen. Avslutningsvis så delades årets skrift ”Fler nedslag i Västra Frölundas historia” ut till våra medlemmar. Denna utdelning kommer att fortsätta nu till helgen på Frölunda Torg och vi hoppas att så många som möjligt kan komma dit för att hämta sitt exemplar. De som inte har möjlighet till detta, kommer att få sitt exemplar med posten.

29 november 2019

Waldemar och Tore visade vårt hembygdsmuseum på Tofta Nordgård för kanslipersonal vid Västra Frölunda Pastorat.

23 november 2019

En mycket lyckad dag i Påvelundsstugan med den årligen åter-kommande traditionen med att baka bröd på det sätt som man gjorde förr i tiden.  Många vuxna och många barn besökte oss för en fika med nygräddat bröd. Många köpte även med sig brödkakor hem. Särskilt barnen tyckte att det var spännande att titta på när Jan-Olov gräddade brödkakorna i den vedeldade ugnen. Ett stort tack till er som hjälpte till med brödbak, försäljning och med att göra mackor. Utan er hade det inte funkat.

27 oktober 2019

Idag flaggades det på Tofta Nordgård, eftersom det var ”öppet hus”. Det var sista gången för i år, men till våren är det dags igen. I dag var det cirka 20 personer som besökte oss, varav flera var förstagångs-besökare. Några hade även med sig fotografier, vilket vi tycker är mycket trevligt.

15 oktober 2019

Styrelsemöte, där bland annat vårens aktiviteter diskuterades. Vilka dessa blir meddelas senare, bland annat här på hemsidan.

13 oktober 2019

Jan och Tore har deltagit vid Tacksägelsegudstjänsten i Västra Frölunda kyrka och sålt frukt och grönsaker. En årlig tradition där intäkternsa skänks till Västra Frölunda Diakoni.

2 oktober 2019

Tore rapporterar följande från dagens husförhör på Tofta Nordgård-

Prästen Amanda Cardmarker höll en kort predikan och organist Maria Lindqvist-Renman sjöng tillsammans med oss psalmerna 176 ”Din klara sol går åter opp och 248 ”Tryggare kan ingen vara”.

Marias husförhör med oss utgjordes av ett korsord på en lagom svårighetsnivå.  Dessutom fick vi en trevlig kaffe- och samtalsstund.

Vi kan rekommendera andra att deltaga i nästa års husförhör. Ingen behöver vara rädd för att inte kunna svaren då var och en själv rättade sitt korsord.

1 oktober 2019

Tore och Tomas har deltagit på en utbildning där mycket duktiga konservatorer berättade om hur man bäst tar hand om sina museiföremål av metall och papper.  

30 september 2019

Roy Johansson höll ett mycket uppskattat föredrag om Långedrag, hans morfar Charles Eriksson och om ”Tjalls” passagerartrafik på Asperö, Brännö, Knarrholmen och St: Förö. Denna berättarkväll i Rodd-föreningens lokaler lockade omkring 100 åhörare.

28-29 september 2019

Gunnar och Tore har stått i Bohusläns Hembygdsförbunds monter på Biblioteksmässan och sålt lite av våra hembygdsskrifter.

Skapad med Wordpress