Notiser

11 oktober 2020

I dag hade vi vår kulturvandring i Järnbrott och Gunnar Börgeson berättar att ett trettiotal personer deltog, flera av dem med minnen från sin uppväxt i området. En utav deltagarna visade sig vara mycket kunnig om den gamla Säröbanan och delade med sig av sin kunskap om denna. En lyckad vandring med andra ord.

29 september 2020

I dag var det styrelsemöte igen. Arbetet med årets skrift pågår för fullt och allt löper enligt planerna. På grund av Covid-19 diskuterades det planerade brödbaket i Påvelundsstugan. Med tanke på att där är mycket svårt att hålla avstånd, i synnerhet för de som bakar, beslutades att årets upplaga av det populära brödbaket, tyvärr måste ställas in.

Nästa styrelsemöte är planerat till den 27 oktober.

26 september 2020

Idag genomfördes en kulturvandring i Långedrag. Ett trettiotal intresserade personer deltog och lyssnade till Ulla Sjöbergs berättelser.

(Foto: G.Börgeson)

8 september 2020

Idag genomförde årets första kulturvandring. Vårens planerade kulturvandringar ställdes ju som bekant in pga Coronapandemin. Men nu gjorde alltså ett coronaanpassat försök i Önnered under ledning av Gunnar Börgeson. Du kan läsa om detta under flikarna “Aktiviteter- Kulturvandringar”

20 augusti 2020

I dag har höstens program skickats ut till våra medlemmar. På grund av Coronapandemin måste antalet deltagare på våra höstaktiviteter vara begränsade, varför ett anmälningsförfarande har införts. Då våra medlemmar har förtur till aktiviteterna, kommer programmet tyvärr inte att läggas ut här på hemsidan i nuläget, utan först om några veckor.

11 augusti 2020

Ytterligare ett styrelsemöte utomhus i trädgården på Tofta Nordgård. Allt för att följa rekommendationerna i dessa coronatider. På mötet diskuterades, förutom corona, både trevliga och mindre trevliga saker. Bland de trevliga är att vi inom kort kommer att skicka ut höstens, coronaanpassade program till våra medlemmar, samt att arbetet med årsskriften pågår enligt planerna. Höstprogrammet kommer så småningom även att läggas ut här på hemsidan. Det mer tråkiga som diskuterades var att vi konstaterat att vi har fått påhälsning av hästmyror i vårt fina Tofta Nordgård. Inom kort kommer vi att få hjälp av Anticimex med att bekämpa dessa träätande varelser.

9 juli 2020

Idag hade vi besök av Eva Carlsson Werle och hennes man Dag (Dag är ej med på någon av bilderna) från Stockholm. Dessutom anslöt Evas kusin Kent Carlzon från Västra Frölunda.

Eva har en förfader som en tid arrenderat en mindre gård i Kannebäck och har dessutom en släkting som arbetat på samma tryckeri som vår ordförande Waldemar.

Eva hade önskat att få en guidning i Västra Frölunda kyrka vilket Waldemar förberett. Waldemar berättade lite om omgivningarna och vår verksamhet innan vi gick in i vår hembygdsgård Tofta Nordgård. Där hade vi en visning av vårt museum och letade i vår litteratur efter möjliga kopplingar till Evas förfäder. Det hela avslutades med att Tore hade en kort guidning i Kannebäck.

Eva har framfört ett stort tack, för som hon uttryckte det “en fantastisk guidning”.

4 juni 2020

Idag avhölls det första styrelsemötet sedan coronapandemins utbrott. Mötet ägde rum utomhus i trädgården vid Tofta Nordgård och planer för höstens aktiviteter diskuterades. Vi kommer att komma ut med ett höstprogram inom den närmsta tiden med aktiviteter som kan fungera utan risk för smittspridning. Vi vill redan nu påpeka att  aktiviteterna kan komma att ställas in beroende på hur  myndigheternas rekommendationer ser ut då.

29 maj 2020

Föreningens verksamhet, har liksom väldigt många andra verksamheter i världen, i stort sett legat nere sedan den 11 mars på grund av Corona-viruset. Vi vet fortfarande inte hur det hela kommer att utvecklas, men har förhoppningar om att kunna bedriva vissa aktiviteter till hösten.

Trots detta bedrivs ändå viss verksamhet i föreningen. Bland annat kan nämnas att ett stort arbete med att digitalisera våra arkivregister pågår. Även arbetet med vår årsskrift har sedan ett tag tillbaka påbörjats. Denna planeras komma ut som vanligt i slutet av året.

Är det något särskilt som du undrar över kring vår verksamhet, så skicka gärna ett mail. Adressen ser du här till höger.

25 mars 2020

Idag har delar utav styrelsen städat och gjort vårfint kring knutarna på vårt hembygdsmuseum Tofta Nordgård.

Denna dag har även ett tufft, men nödvändigt beslut fattats, nämligen att ställa in alla vårens planerade aktiviteter på grund av Corona-pandemin. Även det planerade styrelsemötet i april har ställts in.

11 mars 2020

På dagens styrelsemöte diskuterades bland annat coronaviruset vilket ledde till att vi fattade beslut om att ställa in våra planerade aktiviteter Våffelbak i Påvelundsstugan (22/3) samt Öppet hus på Tofta Nordgård (5/4).  Ett mer glädjande samtalsämne var att vår förening hittills i år har fått 26 nya medlemmar vilka vi varmt välkomnar.  

5 mars 2020

Aktiviteter i Västra Frölunda församlingshem. Först höll vår medlem Ola Selvik ett mycket intressant och trevligt föredrag om Långedrag i allmänhet och GKSS i synnerhet. Därefter hade vi vårt årsmöte. Omkring 50 personer deltog i kväll.

22 februari 2020

I dag hade vi utställning och försäljning av våra skrifter på Frölunda Torg. Stundtals var det nästan “knökat” med folk som ville fråga om både det ena och det andra. Många berättade också intressanta minnen och många köpte våra skrifter. En riktigt lyckad dag med andra ord.

15 februari 2020

Jan-Olov och Tomas har bättrat på brandskyddet i Påvelundsstugan. Brandsläckare, brandfilt och utrymmningsskyltar har monterats.

11 februari 2020

Styrelsemöte på Tofta Nordgård med bland annat förberedande diskussioner inför skärmutställningen på Frölunda Torg den 22 februari och årsmötet den 5 mars.

26 januari 2020

I dag hade vi årets första “öppet hus” på Tofta Nordgård. Ungefär 15 personer besökte oss, och ett par av dem hade med sig intressanta foton som vi kunde kopiera till vårt bildarkiv. Tack snälla ni för det.

19 januari 2020

I dag hade Gunnar  Börgeson bildförevisning på Frölunda kulturhus för sjätte året i rad. Som alltid en populär aktivitet som, trots det vackra vädret, drog drygt 160 stycken åhörare. I samband med detta såldes våra årsskrifter och det var en stor åtgång på 2019 års skrift. Tack alla ni som kom och lyssnade på Gunnar och köpte våra skrifter.

14 januari 2020

Årets första styrelsemöte. Diverse diskussioner kring vårens aktiviteter.

13 januari 2020

Styrelsen skickat in en skrivelse till Stadsbyggnadskontoret med våra synpunkter på detaljplanen för området nordväst Järnbrottsmotet.

9 januari 2020

Representanter från styrelsen har varit på Stadsbyggnadskontoret för information kring detaljplan för området nordväst om Järnbrottsmotet, där bl.a. ett nytt bostadsområde planeras.

17 december 2019

Idag har det varit febril aktivitet på Tofta Nordgård, då årets skrift förbereddes för utskick till våra medlemmar. På bilden ser vi Jan och Gunnar i fullt arbete.

7-8 december 2019

Under helgen har vi stått på Frölunda Torg och delat ut årets skrift till våra medlemmar. Drygt 200 skrifter har nu avhämtats och nu återstår det att skicka ut till de medlemmar som inte haft möjlighet att hämta sitt exemplar.

3 december 2019

Vårt årliga julkaffe i Västra Frölunda församlingshem var mycket välbesökt. Över 60 personer kom och fikade och tittade på det bildspel som Gunnar Börgeson satt ihop inför kvällen. Avslutningsvis så delades årets skrift “Fler nedslag i Västra Frölundas historia” ut till våra medlemmar. Denna utdelning kommer att fortsätta nu till helgen på Frölunda Torg och vi hoppas att så många som möjligt kan komma dit för att hämta sitt exemplar. De som inte har möjlighet till detta, kommer att få sitt exemplar med posten.

29 november 2019

Waldemar och Tore visade vårt hembygdsmuseum på Tofta Nordgård för kanslipersonal vid Västra Frölunda Pastorat.

23 november 2019

En mycket lyckad dag i Påvelundsstugan med den årligen åter-kommande traditionen med att baka bröd på det sätt som man gjorde förr i tiden.  Många vuxna och många barn besökte oss för en fika med nygräddat bröd. Många köpte även med sig brödkakor hem. Särskilt barnen tyckte att det var spännande att titta på när Jan-Olov gräddade brödkakorna i den vedeldade ugnen. Ett stort tack till er som hjälpte till med brödbak, försäljning och med att göra mackor. Utan er hade det inte funkat.

27 oktober 2019

Idag flaggades det på Tofta Nordgård, eftersom det var “öppet hus”. Det var sista gången för i år, men till våren är det dags igen. I dag var det cirka 20 personer som besökte oss, varav flera var förstagångs-besökare. Några hade även med sig fotografier, vilket vi tycker är mycket trevligt.

15 oktober 2019

Styrelsemöte, där bland annat vårens aktiviteter diskuterades. Vilka dessa blir meddelas senare, bland annat här på hemsidan.

13 oktober 2019

Jan och Tore har deltagit vid Tacksägelsegudstjänsten i Västra Frölunda kyrka och sålt frukt och grönsaker. En årlig tradition där intäkternsa skänks till Västra Frölunda Diakoni.

2 oktober 2019

Tore rapporterar följande från dagens husförhör på Tofta Nordgård-

Prästen Amanda Cardmarker höll en kort predikan och organist Maria Lindqvist-Renman sjöng tillsammans med oss psalmerna 176 “Din klara sol går åter opp och 248 “Tryggare kan ingen vara”.

Marias husförhör med oss utgjordes av ett korsord på en lagom svårighetsnivå.  Dessutom fick vi en trevlig kaffe- och samtalsstund.

Vi kan rekommendera andra att deltaga i nästa års husförhör. Ingen behöver vara rädd för att inte kunna svaren då var och en själv rättade sitt korsord.

1 oktober 2019

Tore och Tomas har deltagit på en utbildning där mycket duktiga konservatorer berättade om hur man bäst tar hand om sina museiföremål av metall och papper.  

30 september 2019

Roy Johansson höll ett mycket uppskattat föredrag om Långedrag, hans morfar Charles Eriksson och om “Tjalls” passagerartrafik på Asperö, Brännö, Knarrholmen och St: Förö. Denna berättarkväll i Rodd-föreningens lokaler lockade omkring 100 åhörare.

28-29 september 2019

Gunnar och Tore har stått i Bohusläns Hembygdsförbunds monter på Biblioteksmässan och sålt lite av våra hembygdsskrifter.

Skapad med Wordpress